Mikrobiologické znečistenie vody
Voda z obecného vodovodu je kontrolovaná a musí spĺňať isté kritéria. Na dosiahnutie noriem z mikrobiologického hľadiska (výskyt baktérií a iných mikroorganizmov vo vode) sa využíva chlórovanie, ktoré slúži ako účinná dezinfekcia. Majitelia studní a vrtov, ktorí využívajú vlastné zdroje pitnej vody, si ich zdravotnú nezávadnosť musia zabezpečiť sami. Väčšina z nich siaha rovnako po chlóre a ďalších chemikáliách, ktoré ničia baktérie, na druhej strane však neodborným používaním môžu spôsobiť viac škody ako osohu.
Ako zistíte, či sa vo vašej vode nachádzajú baktérie?
Zistenie prítomnosti baktérií vo vode nie je tak jednoduché, ako pri chemických či fyzikálnych prvkoch, keďže:
- nie sú viditeľné voľným okom,
- neovplyvňujú chuť vody,
- nemenia vôňu vody,
- väčšina zdravotných príznakov, ktoré spôsobujú, sa nedostavia okamžite.
To znamená, že jediným spoľahlivým spôsobom, ako ich prítomnosť vo vode zistiť, je nechať si vodu otestovať v laboratóriu. Vďaka moderným technológiam tak získate presné hodnoty všetkých bežných baktérií, ktoré sa môžu nachádzať vo vašej vode. Na základe takéhoto rozboru vody vám vieme presne povedať, ktoré prvky sú v norme a ktoré baktérie je potrebné z vody odstrániť. Najčastejšie sa stretávame s prípadmi, kedy sa vo vode nachádzajú enterokoky či baktérie e-coli, ktorých hodnota vo vode by mala byť nulová.
Akreditovaný rozbor vody do 14 dní
Mikrobiologický rozbor vody je finančne aj časovo náročnejší ako meranie fyzikálnych a chemických ukazovateľov kvality vody. V dohodnutom termíne prichádza vzorku odobrať priamo pracovník laboratória. Výsledky rozboru vody vám doručíme v priebehu 14 pracovných dní a následne vám náš odborník telefonicky bližšie objasní všetky namerané hodnoty. V prípade podozrenia na konkrétny typ baktérií je možné otestovať vodu len na tento samostatný prvok.
Meranie baktérií a vírusov je rovnako obsiahnuté aj v minimálnom rozbore pre pitnú vodu, ktorý je potrebný pri kolaudácii každého domu či bytového objektu. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené všetky mikrobiologické prvky a ich limity v pitnej vode stanovené Vyhláškou č. 247/2017 Z.z. Ministerstva zdravotníctva SR2:
Por. číslo | Ukazovateľ | Symbol | Limit | Jednotka | Druh limitu |
1. | Escherichia Coli | EC | 0 0 0 | KTJ/100 ml KTJ/10 ml KTJ/250 ml | NMH NMH NMH |
2. | Koliformné baktérie | KB | 0 0 0 | KTJ/100 ml KTJ/10 ml KTJ/250 ml | MH MH MH |
3. | Enterokoky | EK | 0 0 0 | KTJ/100 ml KTJ/10 ml KTJ/250 ml | NMH NMH NMH |
4. | Pseudomonas aeruginosa | PA | 0 | KTJ/250 ml | NMH |
5. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C | KM22 | 200 500 100 | KTJ/ml KTJ/ml KTJ/ml | MH MH MH |
6. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C | KM36 | 50 100 20 | KTJ/ml KTJ/ml KTJ/ml | MH MH MH |
7. | Živé organizmy | ŽO | 0 0 | jedince/ml jedince/ml | MH MH |
8. | Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) | VB | 0 0 | jedince/ml jedince/ml | MH MH |
9. | Mikromycéty stanoviteľné mikroskopicky | MM | 0 0 | jedince/ml jedince/ml | MH MH |
10. | Mŕtve organizmy | MO | 30 30 | jedince/ml jedince/ml | MH MH |
11. | Železité a mangánové baktérie | ŽMB | 10 10 | pokryvnosť poľa v % pokryvnosť poľa v % | MH MH |
12. | Abiosestón | AB | 10 10 | pokryvnosť poľa v % pokryvnosť poľa v % | MH MH |
13. | Clostridium perfringens (vrátane spór) | CP | 0 0 | KTJ/100 ml KTJ/100 ml | MH MH |
Účinné zneškodnenie až 99,99% baktérií vo vode
Čo robiť v prípade, keď zistíte, že sa vo vašej vode nachádzajú nebezpečné baktérie? Pokiaľ vodu chcete využívať na pitie a úžitkové účely v domácnosti, je potrebné ju upraviť. Každá z foriem dezinfekcie vody má svoje výhody a obmedzenia. V dnešnej dobe už existuje viacero spôsobov, ako vodu dezinfikovať bez použitia chemikálií. Alternatívou ku chlórovaniu vody či použitiu ozónu je UV-C žiarenie prostredníctvom UV lampy, ktorá účinne zneškodní až 99,99% všetkých baktérií a vírusov nachádzajúcich sa vo vode.
Zdroje:
- Bacteria and other Microorganisms in Household Water
- Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z.z.
- Cleaning Drinking Water with Bacteria