Problémy s vodou

Voda s obsahom mechanických nečistôt, baktérií a vírusov alebo iných chemických látok má výrazne nižšiu kvalitu a spôsobuje nielen mnohé zdravotné problémy, ale aj závažné škody na spotrebičoch, čím ovplyvňuje ich funkčnosť. Pokiaľ chcete dosiahnuť lepšiu kvalitu vody, úprava vody je nevyhnutný proces. Kvalitne upravená voda pomôže zlepšiť zdravie, predĺžiť životnosť spotrebičov, obohatiť chuť a navyše je bez zápachu a nežiadúcich látok. Kvalitne upravená voda sa prejaví na kráse vašich vlasov a pokožky, dokonca ovplyvní aj chuť a kvalitu pripravovaného jedla alebo nápojov. Okrem toho upravená voda dokáže značne znížiť množstvo použitého pracieho prostriedku, ale aj drogérie používanej na osobnú hygienu. To znamená, že voda upravená našimi zariadeniami, je nielen skvelá pre Vaše zdravie a šetrí Vám peniaze, ale je aj prospešná pre životné prostredie.

Pri studničnej vode je neoddeliteľnou súčasťou návrhu riešenia rozbor vody. Rozbor vody je vykonávaný v certifikovanom laboratóriu. Takto vykonaný rozbor, nám poskytuje všetky potrebné informácie pre návrh vhodného zariadenia na úpravu studničnej vody. Návrh pre Vás ZADARMO pripravia naši obchodno-technickí poradcovia. Inštaláciu a montáž, spolu s pravidelným servisom, Vám zabezpečia naši skúsení servisní technici.

V prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností nás neváhajte kontaktovať.

Obsah podstránky

Látky ovplyvňujúce kvalitu vody

Medzi látky, ktoré nepriaznivo pôsobia na kvalitu vody a svojím výskytom spôsobujú mnohé problémy nielen so zdravím, ale zároveň aj poškodzujú zariadenia, zaradzujeme:

  • vápnik a horčík,
  • železo a mangán,
  • dusičnany a dusitany,
  • nadmerné množstvo chlóru,
  • nízka ph hodnota,
  • mechanické nečistoty (piesok, hlina, štrk, hrdza),
  • baktérie a vírusy.

Tvrdá voda a vodný kameň

Nadmerný obsah vápnika a horčíka vo vode spôsobuje usadzovanie vodného kameňa, ktorý ovplyvňuje funkčnosť elektrických spotrebičov, kvalitu pokožky a vlasov, celkové zdravie a spôsobuje zhoršenie príznakov rôznych kožných ochorení.

Usadeninami trpí nielen kanvica, ale aj drahšie spotrebiče ako práčka, umývačka riadu alebo boiler. Vplyv usadenín vodného kameňa a tvrdosti vody okrem spotrebičov značne vplýva aj na proces prania, kedy prádlo po vypraní v tvrdej vode ostáva nedokonole vyčistené. Okrem toho časté sprchovanie sa tvrdou vodou znižuje kvalitu pokožky, vlasov a zhoršuje kožné ochorenia.

Prečítajte si zaujímavý článok z vodného blogu, ktorý sa zameriava na efektívne odstránenie vodného kameňa v domácnosti.

Železo a mangán vo vode

Značne malé množstvo koncentrácie železa môže spôsobiť ťažkosti so zvýšeným počtom baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach vody. Takáto voda sa neodporúča na úžitkové účely ani každodenné pitie.

Vysoký obsah železa sa prejavuje hrdzavými a červenkastými povlakmi, ktoré výraznou mierou prispievajú k zanášaniu vodovodných armatúr a ich nutnej výmene. Najčastejšie nachádzame zvýšený obsah železa v zdrojoch pitnej vody pochádzajúceho z vlastného vrtu alebo studne.

Prečítajte si zaujímavý článok z vodného blogu, v ktorom sa zameriavame na možné problémy zapríčinené výskytom železa vo vode.

Dusičnany a dusitany vo vode

Znečistenie vody dusičnanmi a dusitanmi je charakteristické pre poľnohospodárske oblasti v dôsledku používania umelých hnojív alebo nesprávneho zaobchádzania s odpadovými látkami v priemyselnej výrobe.

Výskyt týchto prvkov vo vode môže spôsobovať zvýšenie krvého tlaku, riziko vzniku nádorových ochorení alebo dokonca môžu byť príčinou srdcového infarktu a iných závažných zdravotných problémov.

Prečítajte si zaujímavý článok z vodného blogu, v ktorom sme poskytli účinný spôsob na odstránenie dusičnanom a dusitanom z vody.

Chlór vo vode

Chlór je najčastejšie používaným a účinným prostriedkom na dezinfekciu vody, ktorá spôsobuje odstránenie nebezpečných baktérií a vírusov. Avšak je nutné podotknúť, že vyššia prítomnosť chlóru v zdrojoch pitnej vode má aj nepriaznivé účinky na ľudský organizmus.

V malom množstve je chlór pre naše zdravie neškodný, avšak problém nastáva pri zlúčení s inými látkami, ktoré sa vo vode bežne vyskytujú. Následkom toho sa začína chlór správať veľmi toxicky a zapríčiňuje vznik a zhoršenie stavu viacerých ochorení, ako astma, ekzémy, ale aj srdcové choroby, navyše ide o karcinogénne látky. Pri ľuďoch s citlivou pokožkou chlór spôsobuje zhoršenie stavu rôznych kožných problémov.

Živá voda a nízke pH vody

Nízka hodnota pH vody sa podieľa na prekyslení organizmu, čo spôsobuje množstvo zdravotných problémov. Prekyslenosť organizmu je problémom modernej doby spojeným s nezdravým životným štýlom, znečistením ovzdušia či nesprávnymi stravovacími návykmi.

Na optimálne fungovanie nášho tela je potrebné udržiavať kyslosť organizmu v rovnováhe. V tom nám môže pomôcť pitie živej alkalickej vody s vysokým pH. Voda s vyšším pH, teda alkalická voda má niekoľkonásobne silnejšie hydratačné schopnosti. Silný antioxidant, ktorý je vo vyspelých krajinách používaný ako liečebná metóda.

Prečítajte si zaujímavý článok z vodného blogu, v ktorom približujeme vplyv živej alkalickej vody na ľudský organizmus.

Piesok vo vode a zakalená voda

Mechanické nečistoty ako piesok, štrk, hrdza alebo kal predstavujú častý problém s vodou pochádzajúcej z vlastného zdroja, akým je studňa či vrt. Tieto problémy sa však vyskytujú aj v obecných vodovodoch.

Mechanické nečistoty predstavujú veľké riziko nielen pre ľudský organizmus, spotrebiče, ale aj vodovodné systémy. Spočiatku môže ísť len o upchávanie potrubia, ale tento problém by ste nemali podceňovať. Predídete tak možným škodám. V opačnom prípade hrozí úplné zničenie úpravovne vody, čo môže byť pri použití kvalitných technológií veľmi nákladné.

Pri podcenení môžete očakávať škody na všetkých technológiách, cez ktoré voda preteká, kde nehrozí len upchatie, ale ak sa zasiahne neskoro, môžu mechanické nečistoty a zanesenie spôsobiť až ich úplné rozbitie.

Baktérie a vírusy vo vode

Voda je vhodné prostredie pre rôzne baktérie a vírusy. Každá voda je mikrobiologicky znečistená. Pred rokmi sa začala používať nízkonákladová dezinfekcia vody pomocou chlóru. Dodnes je využívaná aj na Slovensku. Avšak zistilo sa mnoho škodlivých účinkov chlóru, či už na pokožku, pri pití alebo vo forme výparov pri sprchovaní. Preto mnohé štáty zakázali dezinfekciu pitnej vody chlórom, napríklad Švajčiarsko.

My na základe toho našim zákazníkom ponúkame možnosť dezinfekcie vody pomocou UV žiarenia, ktoré je účinné, neškodné a taktiež ekologické. Voda pri dezinfekcii preteká cez UV lampu, ktorá ju presvecuje žiarením, čím dokáže vyhubiť takmer 99% všetkých baktérií vo vode bez akéhokoľvek zásahu do zloženia vody.

Prečítajte si zaujímavý článok z vodného blogu, v ktorom sa zameriavame na baktérie a vírusy nachádzajúce sa v studničnej vode.

Kontaktujte nás

Kontaktný formulár
Kontaktný formulár
+421 905 700 701 Mám záujem